2015. május 2., szombat

Az Usher ház bukása - avagy nem minden sikerülhet jól

Az Usher ház bukásával két napja szemezek.
Egy részt, mert az egyik feldolgozásban Vincent Price szerepel (imádom Vincent Price-t), a másik pedig, mert Edgar Allan Poe tollából származik. (Származna...)
Sajnos, nekem egy VHS-megoldásos elkövetésbe volt szerencsém belefutni.
Későbbiekben SPOILER simán előfordulhat.
Íme:

Távol álljon tőlem a spoilerezés, mert lehet, hogy nem figyeltem eléggé, de nem volt tiszta nagyon sok minden.
Adott egy nagyon nyolcvanas évek végében dús hajú, szép mosolyú pár, akik Londonban vannak nászúton (legalábbis mintha azon lettek volna), a lényeg, hogy a férfiember, Ryan (akinél sokáig nem tudtam, hogy Bryan vagy Ryan) nagybácsija meghívja őket.
Na, itt kezdődik minden, itt nyalja meg a száját egy horror-rajongó, bár a később kiderül, inkább még sem.
Szóval miután baleset szenvednek, mert két kis kölyök a kocsi útjában áll (sosem derül ki kik voltak, na mindegy, ja SPOILER), a kétségbeesett fiatal feleség, Molly az Usher házban kér segítséget, amúgy, hé tisztára ide akartunk jönni. Ryan vagy Brian frankón lefejeli a kormányt, és a rosszképű komornyik intézkedik róla. Majd ő elviszi a kórházba! (Na, persze, marhára úgy fest.)
A gyanútlan Mollyt, az Usher ház házvezetőnője, Mrs. Derrick (aki szintén tiszta kedves, annyira mint egy légkalapács) elvezeti egy bizarr kék szobába.
Na, ez lesz hősünk szobája.
Miután feldolgozzuk a sok bútort, ami le van takarva, meg csomózva fehér lepedővel, akár figyelhetjük is, hogy megbolydul a történet.
Megjelenik Roderick Usher (Oliver Reed) és már nagyon kacsingat a kis fiatal asszonyra... de tekerjünk bele a történetbe.
A lényeg: az Usher család kihalóban, kell az örökös és a hatvan, meg a halál közötti Roderick majd erről gondoskodik, miközben végig megyünk az összes klisén.
Kripta a pincében (nagyon jó a koponyás falfestés, inkább egy lázadó tiniszobájába való, mint egy kriptába), élve eltemetett vőlegény (aki másodállásban tuti, hogy bűvész, hogy ennyi ideig kibírja levegő nélkül), két szellemgyerek (még mindig nem tudom, hogy kik), egy kattant bezárt báty, a kezén fúróval (a csodálatos Donald Pleasence), földrengés.
Nagyon elvesztettem az érdeklődést, főleg azért, mert már mindenki idegesített, Molly az örökös sikongásával és azzal, hogy tisztára bénázik, Roderick a kangörcsével, és még mindig nem értem mitől kattant be, Roderick bátyja, Walter, aki egyik percről a másikra elkezd gyilkolászni.

A legvégét nem mondom el, nem lövöm le a nagy poént, csak még annyit, hogy persze Ryan vagy Brian életben marad és minden boldog lenne, de mint kiderül ő Walter fia (éljen a brazil sorozat hangulat) és meg kell halnia.
Miért?
Mert meg kell.
Miért?
Mert Usher.
Most mi van?

Szóval nem értem, még egy feldolgozást meg kell néznem, hogy rendbe legyen az univerzum békéje. 

Minden esetre, ilyen volt az Usher ház bukása Vincent Price nélkül (mondtam már, hogy imádom?), 1989-ben.

Szereplők:

Cast

Cast overview:
Oliver Reed...
Donald Pleasence...
Walter Usher
Romy Windsor...
Molly McNulty
Rufus Swart...
Ryan Usher
Norman Coombes...
Clive Derrick
Anne Stradi...
Mrs. Derrick
Carole Farquhar...
Gwen
Philip Godawa...
Dr. Bailey (as Philip Godewa)
Lenorah Ince...
Child
Jonathan Fairbirn...
Child
(forrás: imdb)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése