2017. március 13., hétfő

Ház a Kísértet-hegyen - Az igazi ínyencfalat

Már nagyon régóta tartozom ezzel a bejegyzéssel, főleg, mert egy jó ideje elhanyagoltam horror kalandozásaimat és tapasztalataim lepötyögését.


Ezért, most hamvaiból feltámadó frászrohamot, mivel is kezdeném, ha nem a kedvenc filmemmel, a csodálatos "Ház a Kísértet-hegyen"-nel. Na, persze nem a borzalmas 1999-es teljes mértékben elbakkerintott feldolgozással, hanem az igazi 1959-es változattal, főszerepben a fantasztikus Vincent Price.
(Apropó, említettem már, hogy nagy kedvencem?)

A következő sorok nyomokban SPOILER-t tartalmaznak, én szóltam.

Még nem látunk semmit, a képen csak feketeség, hamarosan velőt rázó sikoly borzolja, minden rendes horror rajongó kedélyét, még semmi sem történt, de jobb, ha felkészülünk a legrosszabbra. Itt ismerkedünk meg Watson Pritchard-dal (a filmből sosem tudtam volna meg, hogy Watson a keresztneve, ezt a Wikipédia mérhetetlen bölcsessége tárta fel előttem), aki figyelmezteti a nyájas nézőt, hogy na most aztán komolyan összerottyantjuk a gatyánkat, vagy legalábbis baromira meg fogunk ijedni. Ezután kúszik be Mr. Price későbbiekben Frederick Loren arca, aki vázolja a tényeket.
Meghívott ő és a ritka szépségű, hiderogénezett hajú csoda, Annabelle felesége, egy kísértetpartira öt idegent. Csak úgy, mert buli hangulat van. (Bár az egész film alatt csak két pohár piát ittak és egy árva keksz sem volt sehol, na ennyit a beígért kajáról, amit Vincent Price a legelején beígért.)  Az öt idegennek fejenként tízezer dollárt adnak, ha reggelig ebben a szörnyű házban maradnak.
Két (oké, Pritchard rendesen be van szívva, mert egyszer öt gyilkosságról, egyszer két gyilkosságról beszél) brutális történt a házban. Szétdarabolva találtak testeket, a fejek sosem kerültek (na, majd most, ja igen SPOILER, Nora, a fiatal titkárnő lesz a szerencsés, akinek csak úgy az ágyára biggyesztik a nemtudomkik az egyik fejet egy ládikóban, mert ez annyira édes), aztán ott van a másik fickó is, aki borral foglalkozott és belehajította a feleségét egy savval teletöltött gödörbe. A sav vicces jószág, a hajat és a húst lemarja, a csontik kedvesen úszkálnak a zöld trutyi tetején.
Na, kérem, innentől kezdve mindenki sejtheti, hogy az öt vendég, az újságíró hölgy (nem fogom tudni megjegyezni a nevét), a pilóta Lance, a pszichodoki David, az említett titkárnő Nora és a piás Pritchard pedig óvatosan nézelődnek tovább, főleg, hogy már mindenhol és mindenkiben szellemet látnak.
Főleg a kissé labilis lelkiállapotú Nora. (Komolyan, már az elején ki kellett volna zárni a játékból.)
A történet ott ér furcsa fordulatot, amikor Mrs. Lorent felakasztva találják. Vajon öngyilkos lett vagy meggyilkolták? Természetesen, mindenki a gyilkosságra gondolt, mert Mr. és Mrs. Loren nem éppen a Szerelemhajóra tartottak. Szegény Vincent apánkra akarják ráhúzni a vizes lepedőt.
A doki egyre ellenszenvesebb, a piás piál, ahogy kell és Nora pedig az ablakában látja Mrs. Loren levitáló szellemét. Na, itt én is néztem egy nagyot.
De mi is a cél? Mi jöhet ezután?
Egy ügyes huszárvágással a horrorból így lesz thiller. 

Innen véresen komolyan mondom SPOILER:


Mrs. Loren és a doki, szegény Mr. Loren háta mögött összejártak, hogy szoros kapcsolatuk még szorosabb legyen, Annabelle amúgy is csípőből utálja a férjét, szóval nem gond, ha lapátra teszik a dokival. (Már egyszer meg akarta mérgezni, csak elfelejti, hogy Vincent Price acélból van. Hahaha.)
Ezért találták ki, hogy egyet a négy közül hisztériás állapotba kergetik, és majd az a személy lelövi Mr. Lorent. Oké, ez szép és jó, de mi lesz Annabelle halálával? Baromi egyszerű válasz: csak vicc volt, és ezen majd mindenki cserepesre röhögi a száját.
Nos, mint más esetben a végső csattanót, itt sem árulhatom el, annyi tuti, hogy Vincent Price sokkal okosabb és észre sem vette a galamb pár, hogy ő is benne volt a játékban, csak egy lépéssel előrébb járt.
(És nem hullanak a szereplők, mint a legyek nyár derekán.)

Nagyon ajánlom megnézésre, immár harmadjára láttam, de még háromszor megnézem.

"Itt te vagy az egyetlen lidérc, drágám."
(Annabelle Loren)

Következő bejegyzésben a "Creature Walks Among Us" című filmmel jelentkezem.

Szereplők:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése