2017. március 16., csütörtök

The Creature Walks Among Us - Avagy Lajos nem veszít!


Nagyon friss az élmény, tegnap láttam, de muszáj megosztani ezt a kincset.

Elöljáróban annyit, hogy a "The Creature Walks Among Us", egy klasszikus film harmadik (és úgy tűnik, hogy utolsó) darabja. Az első a "The Creature from Black Lagoon", a második a "Revenge of the Creature".
Miért is ne kezdjem a végén, az utolsó résszel? Legalább megtudom, hogy mi lett Lajossal. Hogy kicsoda Lajos? Bevallom, már a a falra másztam, hogy szegény főszereplőnkre folyamatosan a "szörny" nevet skandálták, hát nem lehetett volna neki valami mást adni? Mondjuk kétéltű ember, vagy Sellő Jani, vagy mit tudom én. Valahogy ez ugrott be róla, hogy ezt a lényt kereszteljük Lajosnak, így sokkal közelebb érezzük magunkhoz és lehet izgulni a sorsáért.
Na, kérem, a lényeg az, hogy a harmadik részben Lajos már nagy hírnévnek örvend, az előző két mozi alkalmával sikeresen gyilkolászott és nyomott hagyott az emberek életében. Éppen ezért egy kőgazdag (és mint kiderül kőbunkó) sebész, dr. Bartdon úgy dönt, hogy megkeresi hősünket és felnyisszantja. Bár ő úgy fogalmaz, hogy tudományos kísérleteket végez. Cöcö.

Ki is bérel egy bazi nagy jachtot és az asszonykájával, szegény Marcia Bartonnal, meg egy orvoscsapattal elindulnak szörnyvadászatra. A három másik orvos, azaz, ahogy a film fogalmaz, két orvos, meg egy genetikus segíti a munkáját. Marcia pedig mondjuk, hogy hátráltatja, mert az hamar kiderül, hogy nem egészen boldog a házasságuk és a fiatalasszony, meg a genetikus dr. Morgan elég hamar megkedvelik egymást. (A bársonyos hangú dr. Morgan.... khm.)


A szokásos időhúzás után, megtalálják a szörnyet, azaz pardon Lajost és elindulnak egy csónakkal, hogy elkapják szegényt. Eszközeik, sok -sok altató, egy puska, és egy szigonypuska (ebben is altató). Na már most profi tervet eszelnek, hogy mi lesz, ha Lajos felugrik a csónakba, mindenre gondolnak, mindent háromszor átbeszélnek, mégis, amikor Lajos beköszön, mindenkinek beszalad a gatyamadzag és összevissza lövöldöznek, az altatóról, pont elfelejtkezik az egész banda, Lajos pedig kétségbeesésében, vagy  már unja a filmet, lazán leönti magát benzinnel (nem értettem miért volt egy kanna benzin ott, mindegy nem fontos), aztán persze ahogy kell, szerencsétlen felgyullad és bele is vágnak két altató injekciót, tuti ami tuti. Szegény Lajosunk kidől.


Most jön a trancsír és a meglepi! Lajos kopoltyúi felmondták a szolgálatot, no problem van neki tüdeje is és egy gégecső segítségével, Lajos lélegzik! Sőt, mint kiderül emberi bőr van a pikkelyek alatt, sőt lett emberi szeme, sőt emberi kezei (hártyákkal), sőt, sőt, sőt négyszer akkora lett, mint volt. Már nem egy kecses vízi emberke, hanem egy batár nagy állat.

Lajos, miután egyszer elszabadul a hajón és rájönnek, hogy már baromira megfullad a tengerben, elviszik egy kórházba, ahol elektromos kerítés mögött tartják pár kecskével. Lajos pedig csak vár, és mi is csak várunk, hogy most mi lesz.
A félcédulás doki, meg egy rosszabb pillanatában meggyilkolja a hajó egyik dolgozóját, mert az ránézett a feleségére és automatikus az ötlet, fogjuk Lajosra a gyilkosságot. És most jön a kedvenc jelenetem, visszatekertem kétszer is:

A doki kikapcsolja az áramot az acél kerítésből, és behajítja a hullát, eddig oké. Lajos őrjöng, mert tudja doktor rossz,doktor rossz, Lajos jóóó.

De az áramot nem kapcsolja vissza, Lajos pedig úgy töri szét az acél kerítést, mint óvodás a nápolyit. Az idióta doktor rohan a szobájába és bezárja az üvegajtót, mert az ugye megállítja Lajost, az üvegen át senki sem tud átmenni, csak az acél kerítésen keresztül.
De ugye Lajosunk igazság érzete bárkinél erősebb, a dokit elküldi egy olyan helyre, ahová mi már a film közepétől kívánjuk és Lajos is free.
A fiatal özvegy meg a bársonyos hangú doki pedig megígérik, hogy még találkoznak. 
Mégis is a legszebb, Lajos is free.
















Pár pillanatkép a végére,
 Lajos az átváltozás előtt:

Az átváltozás után:

Bárhogyis akár azt is mondhatnám, hogy tetszett a film, annak ellenére, hogy már volt szerencsém az első részhez, ami kimondottan jobb volt.



Következő bejegyzésben "A förtelmes dr. Phibes" c. Vincent Price filmet boncolgatom. (Már megint Mr. Price.)

Szereplők:

Complete credited cast:
Jeff Morrow...
Dr. William Barton
Rex Reason...
Leigh Snowden...
Marcia Barton
Gregg Palmer...
Jed Grant
Maurice Manson...
Dr. Borg
James Rawley...
Dr. Johnson
David McMahon...
Captain Stanley
Paul Fierro...
Morteno
Lillian Molieri...
Mrs. Morteno
Larry Hudson...
State Trooper
Frank Chase...
Steward

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése